logo

 

Att berika ett hem för katt

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri
Att leta katt Att ha katt Att köpa inför en ny kattfamiljemedlem Bra att veta från Starskys  
Boktips Länktips Frågor Att berika ett hem för katt  
Katt och Semester Katt och Barn Kattbeteende  
Döpa katt Föra ihop två katter Katt och Jakt  
Gå ut med katt GPS och katt Att bli "kändiskatt"  
Lagar och Regler för kattägare Pälsvård för katt Klo och tandvård för katt  
Äldre katt Intressant fakta katt Myter om katt  

Ett arbete Matte gjorde när Matte gick en kattkurs:

I detta arbete tar jag upp hur man i ett hem kan få sin inomhus katt/katter att trivas bättre igenom att berika miljön.

Berikning av kattens hem är ett alltid pågående arbete.

Även om förändringarna ska göras försiktigt eftersom katten är ett vanedjur. Jag beskriver här berikning både med text och bild.

Berikning av balkong eller kattgård tas inte upp här utan bara inomhusmiljön.

Alla bilder är tagna i vårt hem. Arbetet är riktat mot en ”vanlig” eller blivande kattägare.

 

sibirisk katt Dani

Titta även in på sidorna Kattbeteende, Jakt och att Gå ut med katt

Vad är berikning?

Begreppet berikning bygger på kunskapen om djurs behov av att få utlopp för sina medfödda beteenden. Begreppet berikning används ofta tillsammans med hund men har mer och mer börjat användas i samband med katt.

I Djurskyddsbestämmelse för katt som jordbruksverket ger ut står det:
”Du ska se till att din katt har tillräcklig miljöberikning. Katter som vistas ute får berikning från utemiljön, men katter som vistas inne behöver andra möjligheter såsom upphöjda liggplatser, möjligheter att klösa och gömställen. Det är särskilt viktigt att katter som hålls inomhus permanent blir aktiverade eller får någon annan typ av sysselsättning.

Starskys
Farliga växter
Faror i hemmet
Försäkring
Allmänt katt
Kattgården
Utomhus
Sovplatser
Galleri katter
Galleri övrigt
 
 

Anledningen till att vi ska berika vårt hem handlar i första hand om att katten som innekatt ska få utlopp för sitt naturliga beteende. Med hjälp av berikning kan vi minska risken för stress och frustration och därmed beteendeproblem och beteendestörningar hos katten. Genom berikning av hemmet ger man katten ett bättre liv.

sibirisk kattunge

När man berikar hemmet ska man berika med saker som inte är farliga som giftiga växter(se vår sidor farliga växter och ofarliga växter) eller leksaker som katten kan göra sig illa på so till exempel leksaker som hänger i gummiband(se vår sida om faror i hemmet). Man måste också tänka på att berika på ett sådant sätt att sin grupp av katter håller sams. Alltså att alla katter i gruppen får det som de behöver i berikning.

sibirisk kattunge Innan man börjar berika hemmet måste man känna till det naturliga beteendet för kattdjuren och den miljö som ursprungskatten levde i. Det bästa är att introducera en sak i taget och studera de reaktioner katten visar. Det är först efter att man studerat hur katten reagerat som man vet om berikningen fungerat. När vi berikar hemmet vill vi att berikningarna ska hålla länge. Vi får också ta hänsyn till kattens tidigare erfarenheter samt dess utvecklingsstadium. En äldre katt har inte samma behov som en ung katt av berikning. Hänsyn måste även tas till ras och hur katten är som individ. En katt som är van med mycket berikning kan bli stressad av att hamna i en miljö där det inte finns någon berikning. Även en katt som växt upp i en miljö utan berikning har ett behov av berikning för att må bra.

Vad är då ett medfött beteende för katt?

Katten är ett rovdjur som ute i naturen framförallt lever på smågnagare. De får tag i sina byten med hjälp av sin syn, hörsel och lukt. Att jaga är viktigt för kattens överlevnad och därför är jakbeteendet väldigt starkt. Att vara hungrig är bara en av faktorerna som styr jaktbeteendet för även om det finns mat i skålen så vill innekatten jaga flugor till exempel. Det här kan också vara förklaringen till att vuxna tamkatter gärna "leker" med sitt byte, det är jakten och inte maten som är det viktiga. Hungriga katter dödar så fort de kan. Katten kan jaga på två olika sätt. Dels med M-strategi (M = mobil) där katten beger sig till ett lämpligt område inom reviret och långsamt och noggrant genomsöker det. När katten upptäcker ett byte smyger den sig närmare och jagar det. Det finns forskning som menar att bara ett av tio jaktförsök lyckas och för att fånga till de tio måltider de behöver måste de alltså försöka cirka 100 gånger (Bessant, 2008). En katt jagar fyra till åtta timmar per dygn och katten jagar aldrig på fastande mage (Hellman Holmström, 2011). Det andra sättet är S-strategin (S = sitta och vänta) som är att vara helt stilla och vänta på ett byte. Katten väntar på en plats där ett lämpligt byte kan dyka upp. Katten kan tillbringa timmar helt stilla för att när bytet dyker upp plötsligt fånga det med ett språng.

M=mobil

 

sibirisk katt

S=sitta och vänta

aibirisk kattunge

Fånga

Katten sover bortåt 16 timmar, cirka två tredjedelar av ett dygn. Sömnen delas upp i tre olika typer: en kort tupplur (catnap), en ytlig sömn (ortosömn) och en djup drömsömn (parasömn). Under kattens drömsömn rycker det i tassar och morrhår och katten uppvisar snabba ögonrörelser (REM, Rapid Eye Movements). När katten sover växlar katten mellan den ytliga sömnen, som varar i cirka en halv timme, och drömsömnen som är kortare, sex till sju minuter. (Agria)

sibirisk katt Queeni sibirisk katt Colbie

sibirisk katt Junior

Vad ska vi göra för att berika kattens miljö i hemmet?

 Det är viktigt att berika jaktinstinkten

Alla katter bör få tillgång till upphöjda hyllor eller gångbrädor där de kan få överblick och känna sig trygga. Gör man gångstråk runt i hemmet kan det påminna om när katten mobiliserar sig inför jakt. Desto mer man kan efterlikna utomhusmiljön desto tryggare och tillfredsställd kommer katten känna sig.

vardagsrum
I det här rummet har katterna flera utkiks ställen samt vandringstråk där de kan mobilisera. Från klätterträdet kan de ta sig upp i trappan. Från klätterträdet kan de hoppa till bokhyllan ner på klöstunnan vidare till soffan och upp till utkikshörnan eller vandra vidare till fönstret, högtalarna och så vidare.

Mat

Katter är som alla rovdjur anpassade för att arbeta hårt för varje måltid. I hemmet kan man efterlikna det genom att inte servera maten i öppna skålar utan göra den mer svåråtkomlig och gärna gömma mat på olika ställen. Gör vi inte det tar vi ifrån katten dess huvuduppgift - att jaga. Att få leta efter sin föda är ett grundläggande behov som finns hos de flesta djurarter. Matskålen ska inte stå bredvid vattenskålen och inte heller nära kattlådan. Katter äter, dricker eller sover inte på samma ställe som de har sin toalett. Du kan ha flera matskålar åt din katt och på flera platser. På olika höjder, i klätterställningen, på fönsterbrädan, under soffan eller på en hylla till exempel. Du kan även gömma mat på lite kluriga ställen eller använda foderbollar, fodermaskiner som du kan köpa i djuraffären. Eller använda en tom toalettrulle, äggkartong och lägga maten inuti så får katten kämpa lite för att få ut maten, torrfodret. Men kom ihåg att du först visar din katt de nya matplatserna så att den inte står och väntar framför sin matskål.

sibiriska katter sibirisk katt Luna sibirisk katt Mitzi
Ställ matskålar överallt så katterna får leta efter dem. Bilden i mitten är på en fodermaskin som de får anstränga sig för att få fram maten. Det finns även foderbollar och andra fodergömmor som går att använda för att låta katterna leta/jobba för maten

Du kan också prova BARF. BARF är en förkortning för Biologiskt anpassad rå föda. På engelska: Biologically Appropriate Raw Food eller förenklat Bones and Raw Food. Utgångspunkten för BARF är att det bästa måste vara att katten får en kost som är så nära som möjligt vad deras förfäder åt, alltså rått kött. Ingen katt är den andra lik och till och med två likadana, friska katter kan behöva olika sammansatt BARF. Vissa katter kanske har svårt att äta ben på grund av ålder eller tänderna och då får man se till att de får i sig mineralerna på annat håll exempelvis genom att krossa/mala benen. En god variation och rätta proportioner av kött, inälvor, ben, vegetabilier och fett är viktigt. Tillagad mat är förbjudet att ha i BARF-kost med vegetabilier som enda undantag. (BARFmycat.se, PawPedsacademyn)

BARF är kanske inte att berika niljön för katten men vill ändå ha med det eftersom det är ett sätt att efterlikna katten naturliga miljö och liv.

     

Vatten

Ha inte vattenskålarna nära matskålarna. I det vilda dricker och äter katter inte på samma ställe. Om du gör drickandet till en aktivering kan du även stimulera din katt att dricka mer. Ha flera olika vattenskålar och vattenkällor till din katt på olika ställen. Du kan använda ett vattenglas, en kruka, vattenkanna och/eller vattenfontäner. Använd fantasin.

sibirisk katt Dani sibirisk katt sibiriska katter

Här är några olika drickställen för katter. På mittenkortet är det en vattenfontän, de finns i många olika utföranden

Kattlådan

I litteraturen rekommenderas en innekatt två kattlådor, två katter tre lådor och så vidare. Man får prova sig fram vad som fungerar bäst. Katten vill alltid gå i en ren låda. Kattlådorna ska helst inte stå bredvid varandra och har man flera våningar ska det finnas minst en kattlåda per våning. Det bästa är att använda sig av en mjuk och finkornig kattsand till kattlådorna eftersom grövre sand kan göra illa kattens trampdynor. Om katten kissar eller bajsar utanför lådan, står på kanten av lådan eller liknande trivs katten troligtvis inte med underlaget eller var kattlådan är placerad. Då får man prova sig fram till en bättre kattsand eller placering.

sibiriska kattungar kattlådor
     

Klösmöjligheter

Katten måste alltid ha möjlighet att klösa och klättra. Klösa är väldigt viktigt för en katt eftersom de därmed gör en doftmarkering för att visa att de varit där. Katter är revirmarkerande djur och känner sig tryggare i sin miljö när de får möjlighet att markera sitt revir. Det kan vara bra att ha klösbrädor uppsatta på väggen vid alla entréer in till hemmet som i hallen, vid balkongdörren och altandörren. Eftersom det är där det kommer in olika dofter varje dag. Det bästa är om det finnas minst en klösbräda eller klätterställning i varje rum. Katter klöser till största delen för att markera revir men även till en del för att trimma sina klor

sibirisk katt sibirisk katt Colbie sibirisk katt
Här är tre olika klätter- och klösalternativ. Ett hemmagjort klätterträd ser ni på kortet om vandringsstråk och även en klöstunna. Det går bra att linda bastrep runt en pinne som vi har gjort vid trappen vid entrén.

Sovplatser och utkiksplatser

En stor del av dygnet sover eller vilar katten. Katten behöver ha många olika sovplatser där de kan vara ostörda från andra djur, barn och annat när de vill. Ha sovplatser överallt som under soffan, på bokhyllan, i klätterställningen, i soffan, i garderoben, vid ett fönster så katten får titta ut med flera. Se till så att sovplatserna är långt ifrån kattlådorna. Katter föredrar att vila i höga lägen med utsikt på dagarna. Men katter vill gärna även sova i husses och mattes sängar. Gömställen som är högt belägna och på marknivå är mycket värdefulla och en förutsättning för ostörd vila i det vilda.

Sibirisk katt Hera sibirisk katt Gabbie sibirisk katt Junior
sibirisk katt sibirisk katt Lucifer sibirisk katt Dani
     
     

Aktivering

Här kommer förslag med olika aktivering, både som man deltar i själv eller man låter dem göra själv. Näta gärna in balkongen så att katten kan vara ute där och få känna frisk luft och ha utsikt över sin miljö. Det finns en uppsjö med leksaker för din katt så lek ofta med din katt för att hålla igång kattens jaktinstinkter. Här kommer fler tips om hur man kan berika kattens liv genom lek.

  • Kattgräs kattgräs
sibirisk kattunge Hercules • Att katten får tillgång till frisk luft är viktigt. Ett enkelt sätt är att ha ett fönster på glänt när man är hemma. Men glöm inte att ha spärr på fönstret så det inte kan öppnas mera än nödvändigt. Eller att ha ett klösbeständigt nätfönster. Sibirisk kattunge Hercules
sibirisk katt Mitzi • Tillgång till fönsterbrädor eller rastgård där katten kan se fåglar och insekter. Visa djurfilmer på teven. Det finns speciella filmer för inomhuskatter att köpa. sibirisk katt Hercules
sibirisk katt Mitzi • En vippa som man kan dra på golvet så katten får jaga. Locka med vippor, laserpekare och liknande leksaker på lite oåtkomliga ställen. Dra leksaker sakta efter golvet eller runt ett hörn så man får kattens uppmärksamhet. sibirisk katt Ixion
sibirisk katt
  • Kastar i väg små bollar/möss som katten kan jaga ikapp.
sibiriska katter
sibirisk kattunge Pictor • Fara med händerna eller annat under filtar, täcken och lakan som om katten jagade mus i gräs eller under snö. sibirisk kattunge Pictor
  • Vanlig leksaksmus eller liknande i snören som katten kan jaga.  
sibiriskkatt i tunnel •Tunnel  
sibiriska katter Heraldes

• Boll i rör.

sibiriska kattungar P-kull
sibirisk katt Dani • Kattmynta/valerialeksaker. Det finns olika åsikter om det är bra att ge kattmynta till sina katter. Men många katter älskar det! sibirisk katt Junior
sibirisk katt Queeni • Tittut eller kurragömma. sibirisk katt Queeni
  • Jagas och jaga. sibiriska kattungar Potter Pictor
  • Laserpekare  
sibiriska kattungar P-kullen • Kartonger sibirisk kattunge Leo
sibirisk kattunge Prinz • Andra leksakersibirisk katt Isonoe sibirisk katt Heraldes
     
Det finns fler lekar än vad jag har nämnt här, det är bara att använda fantasin.

Slutord

Att berika sitt hem för att katten bör vara en självklarhet för oss alla eftersom det är vi som oftast har valt att ta hem ett ”vilt” djur. Därför bör vi förbereda oss innan vi tar hem katten, inte bara med det praktiska som att skaffa kattlådor, kattbur, kattmat och kattleksaker. Vi måste titta på miljön som katten flyttar hem till. Studera den noggrant och fundera hur berikar jag miljön och vad passar i vårt liv. När sedan när katten kommer måste man tänka på hur man berikar fortsättningsvis kattens liv med olika aktiviteter. Även om jag inte har tagit upp det här är kattgård och en in nätad balkong ett väldigt bra komplement till inomhusmiljön. Även här är det viktigt att tänka på hur man inreder för att det ska ge den bästa miljön för katten. Allt detta som jag har tagit upp är ett bra sätt att få en harmonisk och välfungerande katt/katter som förhoppningsvis klarar sig utan att få beteendeproblem.

 

 

Referenslista

Bessant, Claire. (2008). Lär känna din katt Allt du behöver veta om kattens psykologi och beteende. Finland: Ica Bokförlag.
Halls, Vicky. (2011). Kattens hemliga liv, hur din katt ser världen. Stockholm: Bonnier Fakta.
Hellman Holmström, Susanne (2011). Din katts beteende. Italien: ICA Bokförlag.

Internet:
Jordbruksverket. http://www2.sjv.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo08_16.pdf
Djurens rätt. http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-som-familjemedlemmar/katter/katters-naturliga-beteende-och-behov
Veterinären.nu. http://www.veterinaren.nu/katt/bra-att-veta/beteende/berika-kattens-inomhusmiljo
Pawpeds acedemy. http://education.pawpeds.com/main/newscorm/lp_controller.php?action=view&lp_id=2&cidReq=G35
BARFmycat.se. http://www.barfmycat.com/faq.htm
AGRIA. http://www.agria.se/katt/artikel/sa-sover-katten

  Till Topp   Eva Dahlin 2013