logo

 

Katt och Semester

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri
Att leta katt Att ha katt Att köpa inför en ny kattfamiljemedlem Bra att veta från Starskys  
Boktips Länktips Frågor Att berika ett hem för katt  
Katt och Semester Katt och Barn Kattbeteende  
Döpa katt Föra ihop två katter Katt och Jakt  
Gå ut med katt GPS och katt Att bli "kändiskatt"  
Lagar och Regler för kattägare Pälsvård Klo och tandvård för katt  
  Katt, Semester och kattpensionat    

Att resa bort under en period, ställer oftast kattägaren inför valet att ta med eller lämna katten/katterna hemma.

Att resa med katter är inte speciellt svårt. Det kräver bara en del planering!

Även om det ofta står ofta i text att katter är oflexibla så är det inte svårt, men man måste planera om katten ska följa med, vara hemma med kattvakt, vara hos någon vän/släkting eller kattpensionat.

Här en sida med tips på kattpensionat som våra "kattungeköpare" har gett oss som heter

Katt, Semester och kattpensionat

Sidan är tillägnad Leo

sibirisk katt Leo

S*Starskys Leo
2012-2015

Leo blev påkörd av en bil. Leo följde med sin familj överallt och han hade två bostäder, sitt ordinarie hem och landet.
Se Minnessida

Starskys
Farliga växter
Faror i hemmet
Försäkring
Allmänt katt
Kattgården
Utomhus
Sovplatser
Galleri katter
Galleri övrigt
 
 

Transportera alltid katten i en kattlåda i bilen. Vid en eventuell olycka så går sällan boxen sönder utan katten blir bara omtumlad. Är katten lös så springer den ur bilen så fort den har en möjlighet och det är oftast omöjligt att få tag på den igen.

Dagens bilar är som regel försedda med någon typ av klimatanläggning. Men även med en sådan kan det bli dragit. Var observant. Men som regel så drabbas bara katten av en högt tillfällig irritation i ögonen som är borta dagen efter.

Tänk på att det under sommaren blir varmt. Skydda fönstren med solfilm eller solskydd. Ha vatten tillhands och stanna med jämna mellanrum. Lägg gärna isklampar i botten på kattboxen.

De flesta katter klarar bilresor bra men har du problem med en åksjuk katt så kontakta veterinären för råd och läs om våra tips på den här sidan.

Lämna aldrig katten i en oskyddad bil.

Katter som inte trivs i bilen beter sig olika.
Oroliga katter kan jama mycket, andra kräks, kissar eller bajsar i transportburen. – Att stanna på motorvägen och försöka rengöra en katt och bur, sedan försöka få tillbaka en protesterande katt i buren är inget man vill rekommendera. Tips att köpa är till exempel puppy pads. Det är ungefär som stora platta blöjor som du kan lägga i botten av buren om du vet att det kan ske en olycka. De ska suga upp effektivt och du kan lätt rengöra säger de, har själv inte prövat.

sibirisk katt Leo

 

Om du har en bilovan katt som brukar må illa vid transporten kan du också tänka på att inte mata katten innan färden.
Ge bara katten vatten tolv timmar innan färden, så minskar det risken för att katten kräks. Deras matsmältningssystem är mycket snabbare än vårt och katten hinner smälta och gå på lådan innan ni sätter er i bilen.

För många är just transportburen något som brukar leda till protester från katten.
Om transportburen bara kommer fram de gånger ni ska ut och åka är det självklart att katten förknippar det med obehag. Det rekommenderar alltid att man har transportburen framme hemma så att katten är van vid den. Positiv förstärkning funkar med katter precis som med hundar, så det skadar inte att katten hittar en godis eller mat i buren någon gång emellanåt.

Måste man ut på en längre resan rekommenderar många att man skaffar en rejäl transportbur där du får plats med vatten och kattlåda.

Åksjuka katten kan ofta bli av med en del av obehaget genom att åka med bilsele, vilket är en sele som kopplas ihop med säkerhetsbältet. Det rekomenderas att man bör ha halsband eller sele med märkning på katten under resan.

sibirisk katt Leo

Om du tänker lämna katten hemma så måste ni följa Jordbruksverkets föreskrifter:

I Jordbruksverkets föreskrifter står det:
16 § Tillsyn ska ske minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.
17 § Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.

Allmänna råd till 1 kap. 17 § Social kontakt bör ske genom sällskap av artfrände eller människa. Kontakt med människor bör ske några timmar varje dag genom aktivering, rastning eller annan sysselsättning.

Därför bör någon bo hemma hos katten enligt oss. Veterinären är anmälningskyldiga om man inte sköter jordbruksverkets föreskrifter.

Vi har många katter och Lillmatte har bott hemma hos katterna.

Men när innan Lillmatte blev så stor att hon inte ville åka med oss flyttade Gammelmatte och Gammelhusse hit hela dagarna men valde att sova hemma.

Enligt Jordbruksverkets regler ska katten få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall. Man får heller inte lämna en katt utan tillsyn i bilen om det skulle riskera bli över 25 grader varmt eller under 5 grader kallt.

sibirisk katt Leo

Att ta med katten till landet. Ha alltid kattskålar, kattlådor med mera på samma plats, bra om det kan påminna om hemma.

Jag har hört flera kattägare som har inomhuskatter i "stan" och utomhuskatter på "landet" och de säger att det går bra.

När vi åkte till mina föräldrars land(nu är det sålt) så hade vi de i band och här hemma hade de kattgård. Vår Queeni älskade vara på landet fast hon fick gå i sele. Här får ni se hur vi hade det på den tiden Landet

sibirisk katt Leo

Det går bra att åka med katter i husvagn fast när man kör får de ej vara i husvagnen. Vi har inga egna erfarenhet med katt och husvagn men åkt med katt i husbil och det gick väldigt bra.

Här är några tips:
Egna hyllor om katterna dra sig tillbaks ibland.
Ordentlig plats för en sandlåda.
Någon typ av nät eller gardin som släpper in luft men inte tillåter katterna att gå ut behöver man. Finns många olika typer på marknaden.
Matskålar med mera.
Markiser som håller värmen borta från vagnen.
Kyl- eller klimatanläggning ett måste när man s åker nere i södern på semestrarna.


sibirisk katt Hera

Om du vill resa utomlands med katt finns en guide på jordbruksverket.

Guiden är till för dig som vill resa med hundar, katter eller illrar till Sverige från ett annat land. Genom att svara på fem frågor kommer guiden att leda dig till just de regler som gäller för din resa.

Länk till sidan.

sibirisk kattunge Hermes

Flyga med katt

Meddela flygbolaget att du vill resa med en katt. Kolla deras restriktioner för resa med djur. Katten ska vara chippad och ha pass när den ska resa utomlands. Det är enklare att flyga i Sverige. Kolla vilka sprutor som måste ha för att resa, det brukar alltid vara rabiesvaccination och avmaskning. För att katten ska få resa i kabinen krävs särskilda mått så att buren går in under sätet framför, kolla med det bolag du ska resa, bäst att även vara i god tid eftersom de brukar endast få vara fåtal katter i kabinen.
Kolla med din veterinär om du vill ge katten lugnande.

Så kontakt ditt resebolag, kolla med jordbruksverket vilka regler det är just att få åka till det landet du ska resa, kontakta veterinär för att ordna pass.

Det viktigaste är att vara i god tid.

Bara att hitta rätt storlek på buren, vi hade svårt att hitta en bra närvi hämtade hem Zinnie från Tjeckien.

sibirisk katt Zinnie

Båt med katt

Det är många katter som trivs att åka båt. Det kräver lite extra planering och anpassning för att båtlivet ska bli härligt för hela familjen så här kommer goda råd.

Vissa djur älskar att åka båt från första stund, medan andra behöver vänja sig. Om du skaffat kattunge och har båt, så börja träna tidigt! För ett vuxet djur kan det vara läskigt med båten i början och då måste man ta sig tid att visa sin vän vid hur härligt det är ombord.

Ta en kortare tur första gångerna så djuret får anpassa sig och en chans att gå undan om det är obehagligt. Om djuret tycker att båten är läskig så är mutor tillåtna för att förknippa båten med något mumsigt!

Tänk på att inte åka för fort, både blåst och guppande vatten kan bli väldigt jobbigt för djuren. Båtlivet ska vara njutningsfullt för alla i familjen och har man småttingar eller fyrbeningar med sig på sjön måste man anpassa sig efter deras behov. För sjökatter kan man som alltid lösa kisseriet genom att ha en mindre kattlåda med sig.

A och O för allt sjöliv är såklart säkerheten! Precis som för oss tvåbeningar kan det vara traumatiskt att ramla i vattnet för en fyrbening, även om man är duktig på att simma. Därför ska givetvis katter ha flytväst på sig när man vistas på brygga och båt.

sibirisk katt Heraldes Titta in på vår sida om
Första hjälpen för katt
eftersom det är bra att ha reseapotek med sig på semestern.
sibirisk katt Heraldes

Resa inom Sverige

Handlar det om en resa inom Sverige kan det vara bra att först kontrollera att alla kontaktuppgifter är uppdaterade i SVERAK eller DjurID.se. Har du en tillfällig sommaradress eller om någon annan tar hand om katten under semestern kan du meddela detta iallafall till DjurID. Även om katten sitter i en resebur under själva resan inträffar varje år att katter smiter under raster eller när transportburar går sönder. Katten känner inte igen sig och risken för att den går vilse är stor. När du har nått målet för resan är det bra att låta katten vara inomhus ett par dagar så att den hinner vänja sig vid sin nya miljö.

Utlandsresa

SVERAK har ett eget register men det verkar som det bara fungerar i Sverige, så om du ska vara utomlans kan det vara idé att kolla upp DjurID

DjurID.se är medlem i Europetnet. Det innebär att alla chipmärkta katter som finns med i DjurID.se också är sökbara via den gemensamma europeiska databasen Europetnet som används av djurhem, veterinärer och polis i Europa.

Alla katter inom EU ska märkas med microchip. En katt som är tatuerad före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår behöver dock inte märkas om. Rekommenderat är ändå att chipmärka sin katt för att minska eventuella misstag vid gränserna. Tatuering fungerar fortfarande bra som id-märkningsmetod så länge katten är kvar i Sverige, men ska katten följa med på utlandsresan är det alltså chipmärkning som gäller.

När du ska resa utomlands med din katt måste du se till att katten uppfyller kraven på vaccinationer och id-märkning för det land du ska åka till. Mer information om vilka krav som gäller finner du via respektive lands ambassad.

Tänk på att katten inte är vaccinerad mot alla typer av sjukdomar trots att den uppfyller reglerna för in- och utförsel. I många länder finns sjukdomar som vi i Sverige inte är vana vid som kan drabba din katt. På SVAs webbplats kan du få tips om vad man ska tänka på för att undvika att katten smittas och läsa om vilka sjukdomar din katt kan drabbas av vid utlandsvistelse. Innan avresan är det viktigt att kontrollera att datum för vaccinationer i kattens pass är korrekta samt att kattens id-märkningsdatum är korrekt (det vill säga samma som datumet för första vaccinationen eller tidigare). Är någon uppgift i passet felaktigt kan detta innebära att din katt inte beviljas inresa i det land som du planerar att åka till! Allra viktigast är kanske att katten ska få följa med hem igen efter resan. Från och med 1 januari 2012 är det ändrade införselregler till Sverige. För aktuell information gällande införsel av katt till Sverige se alltid Jordbruksverkets webbplats.
sibirisk katt Merlin sibirisk katt Colbie sibirisk katt Merlin

Checklista inför utlandsresan:

•Kontrollera införselreglerna för det land du ska resa till.
•Kontrollera aktuella införselregler till Sverige så att din katt får följa med hem igen.
•Reser du inom EU måste din katt vara chipmärkt.
•Kontrollera om det finns några sjukdomar eller parasiter du bör känna till på den plats du planerar att resa till. •Kontrollera dina kontaktuppgifter i DjurID.se så att du kan kontaktas om din katt springer bort på resan. •Kontrollera att alla uppgifter i kattens pass är korrekta

sibirisk katt Juric sibirisk katt Ioata Arae sibirisk katt Jupiter
  Till Topp    
 

Källor:
http://www.shenandoahs.se/Att%20resa%20med%20katt.htm
http://www.jordbruksverket.se/2.5abb9acc11c89b20e9e800057.html
http://grannliv.granngarden.se/katt/tips-sa-reser-du-med-katt/
https://animail.se/batliv-med-hunden-och-katten.html
http://www.skk.se/om-skk/djuridse-skks-agarregister/katt/resa-med-katt/