logo

 

Sibirisk katt Allergi

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri

Sibiriska katt far och son

Många pratar om att Sibirisk katt/Neva Masquerade är en kattras som alla allergiker tål. Men det är inte sant.

Vi brukar säga att det är en allergivänlig katt eftersom allergenet finns men inte lika mycket som på andra katter. Jag är allergisk mot katter men tålSibirisk katt/Neva Masquerade. Men bara för att jag tål dessa raser behöver inte andra allergiker tåla dem. Vi har varit med om att vi har haft besök av en med kraftig astma och klarat av att vara hos oss utan att få några allergiska besvär, men sedan har vi haft besök av andra som känt av katterna. Om ni vill testa om tål Sibirisk katt/Neva Masquerade, ta gärna med er ett örngott till en familj med Sibirisk katt/Neva Masquerade gosa in Sibirisk katt/Neva Masquerade med örngottet. Ett tips är att även ha kläder på sig vid besöket som man kan ha fler dagar på sig. Detta att kunna utsätta sig för allergenet både natt och dag men avbryt förstås om ni får känningar av allergi.

sibirisk katt Dani

Mätningar på Sibirisk katt har visat att ungefär hälften av de Sibiriska katterna har mycket låga halter av det vanligaste kattallergenet Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1). Övriga katter har halter som varierar från låga till normala värden. Fel d1 är ett glykoprotein som skapas i kattens saliv,mjäll, tårar, skinn och anala körtlar. Fel d1 finns följaktligen bl.a. i kattens päls dit den kommer då katten slickar sig, och via skinnet samt i kattens avföring/kattlådan. Kattungar producerar ytterst låga halter av Fel d1, men många visar en kraftig allergisk reaktion mot just kattungar som beror på att de blir slickade av sin mamma och ammar. Det beror alltså på ett protein från amningen.

sibiriska kattungar Ii-kull

Det har även visat att många allergiska känner av allergin när katten blir könsmogen men det kan gå över vid kastrering.

sibirisk katt Zinnie

Rekommenderade för ett besök att testa allergi hos en familj med sibirisk katt:
Allergimediecin- Den som använder allergimedecin dagligen ska ta medicinen som vanligt. Men du som använder allergimedicin vid speciella situationer som vi exempel när du skall komma i kontakt med katter, ni bör inte använda allergimedicin den dagen du vill testa din allergi mot sibirisk katt.
Andra allergier- När du besöker ett hem med sibirisk katt bör du inte ha allergiutslag på kroppen eller var förkyld för då blir det svårt att veta vad egentligen en reagerar mot.
Källa: http://www.sibirkattensvenner.no

Rasstandard

Färgpalett
Neva Masquerade utfärgning
Golden
EMS koder
Allergi
Kattår
Vikt

Sjukdomar/
testar vi våra katter och vaccinerar för

Sjukdomar/
vanliga sjukdomar som katt kan råka ut för
Sjukdomar/
Njurproblem

Sjukdomar/
Allergi hos katt
Kan katt och människor föra över sjukdomar till varandra?
Första hjälp
Veterinären
Sista stund
Sörja katt
  Läs mer om allergier och Sibirisk katt på www.sibiriskkatt.se och www.signeringen.se