logo

 

Sibirisk katten och vikt

   
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
@starskyskatteri
Övervikt för katt Undervikt för katt Tips när man har alla typer av katter Foder
       

Sibirisk katt är en storvuxen raskatt från Ryssland av samma typ som norsk skogkatt och maine coon. Hanar väger normalt mellan 5–10 kg, honor 3,5–6. Likt många stora kattraser utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid 5 års ålder. Katter är väldigt olika som vi människor, vissa katter älskar mat och vissa katter vill inteäta, vissa äter bara hårdisar, vissa bara mjukmat och vissa äter ALLT.

Vikten att hålla vikten för katter

Allt fler katter blir överviktiga eller till och med feta. Ofta kommer viktökningen smygande och som djurägare missar man lätt att upptäcka problemet i tid. Var femte katt i Sverige och var tredje katt i England räknar man med har övvervikt.

sibirisk katt Queeni

Om du ser en markerad midja och nacke och tydligt kan känna din katts revben och höftben och den inte har en påse under magen är din katt sannolikt normalviktig.

idealvikt för katt
Du ska lätt kunna känna revbenen på din katt när du stryker handen över dem. Måste du trycka för att känna dem är katten överviktig. Om du inte kan känna revbenen alls lider katten sannolikt av fetma, det vill säga den väger minst 15 procent mer än sin idealvikt. När du tittar på din katt ovanifrån ska du också kunna se midjan. Ifall du känner dig osäker på om din katt är för tjock kan du be din veterinär titta på katten.

överviktig katt

Men om din katt väger 15 % mer än idealvikten för kattens storlek anses din katt vara överviktig och väger den mer än 25 % för mycket pratar man snarare om att katten lider av fetma och ofta är de redan överviktiga innan kastrering. Övervikt i ung ålder innebär att kroppen bildar fler fettceller, vilket ökar risken för fetma. När man sedan kastrerat katten eller den börjat åldras bör man också hålla extra noga koll på vikten, eftersom ämnesomsättningen och aktivitetsnivån förändras.

väldigt överviktig katt

En för tjock katt drabbas lättare av sjukdomar som i många fall förkortar kattens liv. Exempel på sådana är sjukdomar i leder, hjärta, lungor och lever samt diabetes. En överviktig katt kan också få problem med huden eftersom det kan vara svårt för den att tvätta sig ordentligt. Ofta gör övervikten katten tröttare och på ett sämre humör. En katt i lagom hull kan därför sägas leva ett gladare och bättre liv än den tjocka. Läs mer under övervikt för katt.

En katt som är underviktig kan vara så av flera skäl . Din katt kanske helt enkelt inte gillar sin mat , eller blir stressad vid matsituation, gillar inte mat eller katten kan lida av en sjukdom .

underviktig katt

Behandling för underviktiga katter börjar med en diagnos om vad som orsakar viktminskning . Lösningen kan vara så enkelt som att ändra din katts diet, matsitation eller kan innebära allvarliga medicinska behandlingar.

underviktig katt

Läs mer under underviktig för katt.

Rasstandard

Färgpalett
Neva Masquerade utfärgning
Golden
EMS koder
Allergi
Kattår
Vikt

Sjukdomar/
testar vi våra katter och vaccinerar för

Sjukdomar/
vanliga sjukdomar som katt kan råka ut för
Sjukdomar/
Njurproblem

Sjukdomar/
Allergi hos katt
Kan katt och människor föra över sjukdomar till varandra?
Första hjälp
Veterinären
Sista stund
Sörja katt
     
  Källor: http://vetzoo.se/artiklar/overvikt-och-bantning-hos-katt, http://www.agria.se/katt/artikel/tjocka-katter-mar-samre, http://www.agria.se/katt/artikel/tjocka-katter-mar-samre, http://sv.jsxys.com/Cats/cat-health/1012048623.html#.U8vWIcKKCUk