logo

 

Foder

Sibirisk kattunge
Sibirisk kattunge
Sibirisk katthona
Sibiriskkatt hane
 
 
Hem
Om oss
Kontakt
Våra katter
Planer
Kattungar
Om sibirisk katt
Nyheter
Vykort
Länkar
Blogg
Facebook
Övervikt för katt Undervikt för katt Tips när man har alla typer av katter Foder
       

Äter din katt rätt?

1.   Bajsar katten för ofta?
2.   Är avföringen för mjuk?
3.   Har glansen i pälsen försvunnit?
4.   Tappar din katt mycket hår?
5.   Är den kräsen?
6.   Kliar huden?
7.   Tåras kattens ögon?

Om du svarade ja på någon av frågorna? Då bör du titta på vad som finns i din katts matskål! Vissa åkommor kan bero på sjukdomar som botas med rätt veterinärvård men det kan lika gärna vara symptom på att maten har ett dåligt näringsvärde. 

Så....

Det finns hur mycket olika foder som helst,

på den här sidan ska vi försöka reda ut lite begrepp.

Fodret är grunden i din katts hälsa. Ger du den fel mat så finns det risker att den kan drabbas av olika sorters sjukdomar. Det sägs att katter som endast får blötfoder med hög kvalitét mår bättre. Detta beror säkert på att torrfoder innehåller på tok för mycket vegetabiliskt protein i stället för animaliskt.

Din katt är ett rovdjur, vilket dock inte innebär att den bara ska äta kött och fisk. Precis som du har den behov av olika näringsämnen, men den behöver en kost som är baserad på animaliskt protein för att kunna växa och förnya vävnaden. Katten trivs bäst med en balanserad meny, som i sammansättning liknar en vildkatts mat.

En katt är gjord för att äta fet och proteinrik föda nästan helt utan kolhydrater.
Alla rovdjur behöver dessutom hålla en jämn blodsockernivå vilket också bidrar till att de inte är anpassade för att äta kolhydrater.

Katter har inga kolesterolproblem utan klarar mättat fett i mängder.
Däremot behöver de bara en liten mängd fleromättat fett som till exempel finns i laxolja. Se dock upp så att det inte blir för mycket eftersom det kan leda till e-vitaminbrist.

Förutom fett och protein behöver katten få i sig tio olika essentiella aminosyror varav ett par av dem endast finns i animaliska produkter

Viktigt är att ta hänsyn till att katter och utfodring är att katten från början är ett ökendjur.
Det betyder att den är anpassad till att få i sig all sin vätska via bytesdjur och därmed har en nedsatt törstreflex.

Studier visar att katter som äter torrfoder har dubbelt så koncentrerad urin jämfört med en som äter blötmat. Det medför att njurarna får jobba mycket mer och risken för urinkristaller, urinsten, njursvikt och andra liknande sjukdomar ökar. När urinen stannar längre i urinblåsan är dessutom risken för att bakterier växer till större.
En katt som bara äter torrfoder bör dricka en halv deciliter vatten per kilo kroppsvikt varje dag. Det motsvarar till exempel två deciliter dagligen för en fyra-kilos katt.

Rasstandard

Färgpalett
Neva Masquerade utfärgning
EMS koder
Allergi
Kattår
Vikt

Sjukdomar/
testar vi våra katter och vaccinerar för

Sjukdomar/
vanliga sjukdomar som katt kan råka ut för
Första hjälp
Veterinären
Sista stund
 

Torrfoder innehåller även för mycket kolhydrater och alldeles för lite vatten. Så ger du din katt torrfoder dagligen, så måste du ha friskt vatten framme hela tiden.

Varför blötmaten är bra är för att det innehåller andra proteiner än i torrfodret. Torrfodrets innehåller mer växtbaserade proteiner, vilket burkmaten inte gör, utan det har mer köttbaserad mat. Växtproteinet är billigare för företagen, så det gör att de kan få mer vinst senare när de väl säljer maten. Så därför är det sådan skillnad mellan priserna för maten.

Taurin en av de viktigaste aminosyrorna som finns i kött. Får den inte nog med denna syra, så kan katten bli blind eller få hjärtproblem. Katten känner inte alls lika lätt som andra djur när den är törstig, så därför är det alltså väldigt viktigt för oss att ge den så mycket vatten den behöver, både genom maten och genom att låta friskt vatten stå framme.

Om en katt fångat ett byte t.ex. i naturen så innehåller det ca 70-80% vatten. Jämför man sedan då alltså med torrfoder, så innehåller det bara 7-10%. Blötfoder innehåller ca 75-78% vatten. Många tycker att katten redan dricker mycket vatten, men skulle man lägga ihop mängden vatten, genom t.ex. blötmat eller ett byte, så skulle det ändå vara mer än vad man såg den dricka. Äter en katt bara torrfoder så får den bara i sig hälften av det den annars skulle få om den åt blötfoder.

Så ge alltså hellre katten billigt blötfoder än dåliga torrfoder!

 
 

Det finns många olika sorters mat att ge katten.
Torrfoder, blötmat etc. Men det du ska ha koll på är att den får i sig rätt mängd fett, kolhydrater och mineraler. Fiber underlättar vägen för maten genom mag- och tarmkanalen.

I mammans mjölk är det lite laktos. Det är för att kattungarnas kroppar fortfarande utvecklas och inte tillverkat så mycket av enxymet laktas. De flesta katter är faktiskt laktosintoleranta. Man bör därför inte ge katten mjölk.

Om det är för lite fiber i maten så får katten ofta diarré. Och är det för mycket fiber, så ger det för mycket avföring. Så det ska alltså vara något mittemellan. Katten måste dessutom få i sig vitaminer. De som är viktiga är A och D. Dessa vitaminer kommer från animaliska källor, och katter är ju köttätare.

 
 

Katten ska äta många, små måltider, ungefär 18 gånger per dygn. De dricker också i små mängder lite då och då. Mängden de dricker beror på vad de har för foder. Vattnet ska alltid vara nytt och rent.

 

 
 

Källor: http://www.agria.se/katt/artikel/vad-ska-katten-ata-for-att-ma-bra
http://svenskkatt.se/artikel/10/Foder/